Robotgräsklippare - enklare gräsklippning

Vad vore livet utan en robotgräsklippare? Den tanken tänker fler och fler svenskar för varje dag som går. De självgående gräsklipparna har revolutionerat hur vi tar hand om våra trädgårdar. Din trogne automatiserade hjälpreda gör jobbet åt dig medan du får tid över till annat.

Gårdsman erbjuder en rad högkvalitativa robotgräsklippare från varumärken såsom Husqvarna Automower®, GARDENA, STIHL och McCulloch – med flera.

Vanliga frågor och svar om robotgräsklippare

  • Sortera:Rekommenderade
  • Populära produkter
  • Senaste
  • Lägst pris
  • Högst pris
  • Namn A-Ö
  • Namn Ö-A

Välj rätt robotgräsklippare - så gör du

Det finns många saker att tänka på för att välja bästa möjliga robotgräsklippare för din trädgård. Med all information på internet kan det vara lätt att gå vilse och till och med köpa fel. Vi på Gårdsman tycker att det absolut viktigaste är att utgå från din egen gräsmatta och förutsättningarna som finns där. Det finns några frågor du kan ställa dig själv och besvara för att få ett hum om vilken robotgräsklippare som passar just dig. 

Hur stor är gräsmattan som ska klippas?

Varje robotgräsklippare har en maxkapacitet för vad den kan klippa. Vi rekommenderar dig att välja en maskin med något högre kapacitet än din trädgård, för att den ska kunna klippa så effektivt som möjligt och inte behöva klippa dygnet runt för att hinna med. Glöm inte bort att räkna bort ytan för garage, huset och andra saker på tomten när du räknar ut hur stor gräsmattan är. 

Finns det några branta partier?

Ifall du har en tomt med branta stigningar och varierad terräng behöver du en stark robotgräsklippare som klarar av att arbeta i den miljön. Även här är det en bra idé att hellre välja än något för kraftfull klippare jämfört med en som är i gränsfall. Det sista du vill är att din robotgräsklippare inte klarar av att göra sin grej vid dåligt väder eller om backarna är för branta. En annan faktor i sammanhanget är storleken på robotens hjul. 

Behöver gräsklipparen åka igenom terräng? 

En del trädgårdar kräver att robotgräsklipparen åker över grusgångar eller steniga partier för att ta sig till nästa del av gräsmattan. Likt vid punkten ovan är det då en bra idé att välja en något starkare modell med terränganpassade hjul för bästa möjliga framfart. Det är lätt hänt annars att mindre klippare fastnar, se därför till att du väljer 

Marknadens mest populära robotgräsklippare hittar du hos Gårdsman

Våra produkter är utrustade med den senaste och säkraste tekniken, där säker och jämn klippning alltid säkerställs. Det spelar ingen roll om du har en komplex trädgård med branta lutningar, komplicerad terräng eller stora rabatter – din robotgräsklippare gör jobbet. Håll din gräsmatta grön och fin utan att lyfta ett finger. En robotgräsklippare rekommenderas även för gräsallergiker eftersom gräset då kan hållas i trim konstant.

robotgrasklippare_boll.webp

Få en perfekt gräsmatta med en robotgräsklippare

Installation & skötsel av din robotgräsklippare

Du installerar din robotgräsklippare med hjälp av att gräva ner en slinga i din gräsmatta. Klipparen kommer därefter att klippa området innanför den nergrävda slingan, den verkar likt en osynlig gräns. Slingan sänder ut radiosignaler som med hjälp av den informationen förstår vilket område den ska förhålla sig till.

Trots att robotgräsklipparen gör jobbet själv är det viktigt att du plockar upp på din gräsmatta inför klippning. Det är lätt hänt att kvarglömda leksaker, trädgårdsredskap eller liknande är kvar på mattan. Det kan skada knivarna och förkorta dess livslängd betydligt.

Hur lång tid tar det att installera robotgräsklipparen? Det kan ta allt från en timme till en hel dag beroende på din gräsmatta. Skulle du känna att det känns övermäktigt att göra på egen hand av något skäl kan vi på Gårdsman självklart hjälpa till med installationen.

Vårda batteriet

Självklart vill du att robotgräsklipparens batteri ska hålla så länge som det bara är möjligt. Ett sätt att skydda det är att placera laddningsstationen till klipparen på skuggig plats. Längre perioder av sol och värme kan skada batteriet. Det kan vara bra att investera i ett lite hus, dit klipparen kan åka in i och få skydd mot direkt solljus.

Ta hand om knivarna

Se även till att robotens knivar är vassa, kolla till dem regelbundet och säkerställ att de är i gott skick. Skulle knivarna vara slöa krävs mer energi från robotgräsklipparen, vilket påfrestar batteriet kraftigt.


Robotgräsklippare – varumärken och modeller

Det finns en uppsjö av varumärken och modeller bland robotgräsklippare. Detta kan göra det svårt att veta vilken modell som är bäst för just din gräsmatta. Det finns flera faktorer att tänka på inför ditt köp. Ett misstag många begår är att köpa en modell som precis klarar av att klippa just din gräsmatta. Vi rekommenderar att köpa en robotgräsklippare som är gjord för lite mer än den exakta ytan på din gräsmatta. Det här på grund av att gräset behöver vila några dagar emellan klippning.

Du behöver också ta reda på hur nivåskillnader i form av branta backar och sluttningar finns. Det här på grund av att en del modeller klarar av brantare grader bättre. Andra finesser likt GPS och styrning från mobiltelefon finns också att tillgå bland vissa modeller. Har du en backig trädgård behöver du alltså en starkare robotgräsklippare. Behöver du klippa stora områden kan GPS-spårning vara viktigt, så att du enkelt kan hitta klipparen om den skulle stanna någonstans.

Cub Cadet

Amerikanska varumärket Cub Cadet har sedan bildandet 1960 i Cleveland, Ohio levt för att skapa bästa möjliga trädgårdsprodukter. Gräsklipparna från Cub Cadet erbjuder en rad olika modeller med olika egenskaper. Gemensamt är att produkterna är fyllda med kraft och styrka och utstrålar amerikanskt självförtroende. Klipparna är utrustade med modern Bluetooth APP-teknik och GSM-stöd. Ett väldigt spännande företag med häftiga produkter.

Läs mer om Club Cadets robotgräsklippare här.

Gardena

Modellerna från GARDENA är tysta, automatiska och pålitliga - vilket gör de till en perfekt hjälpreda i trädgården. Så beskriver Gardena själva sin klippare som är en pålitlig och högkvalitativ maskin. Gardena har ägnat mycket tid för att utveckla och ta fram denna maskin för att väldigt bra resultat när den väl klipper gräsmattan. Gardena har använt sig utav forskning inom företaget för att utveckla robotgräsklipparen. I över 20 år har Gardena sett till att deras maskiner finslipar trädgårdar världen över.

Läs mer om Gardenas robotgräsklippare här.

Husqvarna

Husqvarna Automower® är en serie av robotgräsklippare som tillåter dig att spendera din värdefulla tid på annat än gräsmattan. Husqvarna är världsledande inom självgående gräsklippare och de har över 20 års erfarenhet. Med sina Automowers® tillverkar Husqvarna endast de bästa robotklipparna med den senaste tekniken. Modeller från Husqvarna är alltid utrustade med avancerad teknik som möjliggör en jämn och fin klippning av din gräsmatta. Husqvarna erbjuder en mycket hög säkerhet när på sina Automowers® vilket minimerar risken för olyckor. Husqvarnas maskiner är en självklarhet för många svenska trädgårdar vilket gör Automower® till den populäraste robotklipparen.

Läs mer om Husqvarnas Automower® här.

McCulloch ROB

Möt robotklipparen ROB från märket McCulloch. ROB klipper gräsmattan åt dig, helt automatiskt, så att du slipper att göra det. Deras maskiner är tysta, starka och av hög kvalitet som arbetar helt självständigt. Samtidigt får du ett mycket bra klippresultat från en maskin till ett konkurrenskraftig pris. Med en robotgräsklippare från ROB bestämmer du helt själv när maskinen ska klippa din trädgård. Dag som natt, regn eller sol, resultatet blir alltid bra och din trädgård blir i toppskick med denna maskin. En robotklippare från McCulloch hittar hem till sin laddstation och klarar gräsmattor med lutingar på upp till 35 procent.

Läs mer om McCulloch ROB här.

STIHL och Viking iMow

Robotklippare från STIHL kallas för iMow och även Viking iMow. De är extremt snabba, enkla att använda och ger ett perfekt klippresultat av din gräsmatta. iMow klipper din gräsmatta med en solid biokniv som finfördelar gräset som återföds till gräsmattan som naturligt gödsel. En iMow klippare med C i modellnamnet kommer med app-styrning. Tack vare denna teknik får du total kontroll över din robotklippare, direkt i din smarttelefon eller surfplatta.

Läs mer om STIHLs iMow här

Wiper Premium

Robotgräsklippare från Wiper Premium erbjuder en serie intelligenta klippare med avancerad klippteknik och ett enastående resultat. Produkterna tillverkas av det italienska företaget Zucchetti Centro Sistemi, som har långvarig erfarenhet av rootar. Robotgräsklipparna är utrustade med den senate generationens borstlösa motorer vilket gör det möjligt för maskinen att klippa ytor upp till 30 000 m2. Ett väldigt spännande varumärke som har en rad attraktiva gräsklippare för en god klippning.

Läs mer om Wiper Premium här.


Service av robotgräsklippare

På Gårdsman erbjuder vi service av robotgräsklippare. Våra välutbildade servicetekniker inspekterar och uppdaterar alla viktiga servicepunkter. Varje robotklippare behöver underhåll och omvårdnad för att maskinen ska hålla så länge som möjligt. Huvudsyftet med servicen är att förebygga eventuella fel och åtgärda aktuella fel. På lång sikt kan du genom regelbunden service komma undan dyra kostnader och förlänga livslängden betydligt på din robotgräsklippare. Vi på Gårdsman rekommenderar att du servar den en gång per år.

Vi har tagit fram ett bra erbjudande till dig som kund när det gäller service av robotgräsklippare. Allt för att din maskin ska få bästa möjliga underhåll. Oavsett vilket av våra paket du väljer är din klippare i goda händer. Vi på Gårdsman använder bara originaldelar när vi servar produkterna.

Vi erbjuder tre olika servicepaket:

  • Gårdsman Originalservice
  • Gårdsman Premium
  • Gårdsman All Inclusive

Kontakta oss för mer information om vilken service som passar din robotgräsklippare bäst.


Robotgräsklipparnas utveckling

Robotgräsklippare har funnits sedan 90-talet, men det är inte förrän på senare år som populariteten stigit. Klipparna är också mycket mer välutvecklade idag och klarar av de höga krav vi ställer. Tittar du dig omkring i trädgårdar runt omkring dig är det idag mer vanligt att se trädgårdar med robotgräsklippare än utan – i alla fall på många håll.


automower husqvarna
 

Oavsett om du spekulerar på en robotgräsklippare i egenskap av företagare eller privatperson kan du vara säker på att det är en relevant investering. Du sparar tid och pengar i längden på att ha självgående gräsklippare i trädgården. Denna innovation har totalt ritat om kartan för trädgårdsskötsel och blivit standard. Oavsett väder eller vind kan du vara säker på att din gode vän gör jobbet i ur och skur och håller din gräsmatta vältrimmad.

De flesta robotgräsklipparna idag har regnsensorer, vilket gör att de åker tillbaka till laddstationen och väntar på att luftfuktigheten ska stabilisera sig. Med sina egenskaper är en sådan klippare helt perfekt för underhåll av både stora och små gräsmattor.

Den tekniska utvecklingen fortskrider ständigt och gör robotgräsklippare bättre konstant. Ett stort sådant område är hur du kan styra och följa din klippning via telefonen. Med hjälp av olika appar kan du på ett ingående sätt följa din robotgräsklippares väg vart den än befinner sig.

Tillbehör och Reservdelar

För att säkerställa att din robotgräsklippare fungerar optimalt erbjuder vi också ett stort sortiment av tillbehör och reservdelar. Detta inkluderar allt från blad och batterier till gränskablar och installationskit. Vi har också en rad installations- och reparationsmaterial för robotgräsklippare, så att du kan hålla din maskin i toppskick.

En robotgräsklippare ger tid till annat – och en finare gräsmatta!