Bevattning och vattenpumpar

Allt du behöver inom bevattning

En stor del av trädgårdsarbetet är bevattning. Att investera i bra bevattningsprodukter ger både grönska och mer tid till annat. Här finner du ett brett utbud av bevattningsprodukter av alla dess slag. Varmt välkommen! 

Effektiv bevattning - hur ska jag göra?

Effektiv bevattning handlar om att vattna rätt och att spara vatten. Detta kan uppnås genom att vattna dina växter tidigt på morgonen när avdunstningen är som minst och vattna djupt så att vattnet tränger djupt ner i jorden. Det är också bra att överväga droppbevattning, som ger vatten direkt till växternas rötter, vilket minimerar avdunstningen.

Vilken typ av bevattningssystem ska jag välja för min trädgård?

Ditt val av bevattningssystem beror på storleken och typen av din trädgård. För stora trädgårdar kan ett inbyggt sprinklersystem vara bäst, medan en vattenslang eller vattenkanna kan vara tillräcklig för mindre trädgårdar eller balkongodlingar. Hos Gårdsman kan du hitta allt från sprinklers till droppbevattningssystem och vattenkannor.
 

Vilken tid på dygnet är bäst för att vattna min gräsmatta?

Den optimala tiden på dygnet för bevattning av gräsmattan är tidig morgon mellan kl. 03 och 06. Under dessa timmar är marktemperaturen som lägst och vattnet avdunstar som minst. Bevattning mitt på dagen, när solen står som högst och temperaturen når sitt max, är minst önskvärt. Näst bäst efter tidig morgon är sen kväll.

Hur ofta ska jag vattna mina växter?

Det beror på växttypen, klimatet och jordens typ.
Generellt sett kräver de flesta utomhusväxter cirka 0,6 liter vatten per kvadratmeter per vecka. Det är dock bäst att undersöka specifika vattennivåer för varje växttyp.

Vad är fördelarna med att använda regnvatten för bevattning?

Regnvatten är ett utmärkt, miljövänligt alternativ för bevattning. Det är gratis, fyllt med naturliga näringsämnen och tenderar att ha en lägre pH-nivå, vilket är bra för de flesta växter. Hos Gårdsman hittar du regnvattentunnor, vattenbehållare och vattensäckar för att samla och återanvända regnvatten.
gardena_natureup_bevattningsset_till_vertikal_vaxthallare200273.jpg
 

Hur kan jag se till att mina krukväxter inte torkar ut?

Större krukor kan värmas upp snabbare, vilket leder till snabbare avdunstning. Om du har krukväxter bör du vara extra uppmärksam på bevattning och överväga att vattna dem oftare. Bevattning bör vara generös, säkerställ att vattnet når hela jordvolymen.

Hur kan jag effektivt bevattna min gräsmatta?

Gräsmattor kan kräva mycket vatten, särskilt under varma, torra perioder. Det bästa sättet att vattna din gräsmatta är med en vattenspridare, vilket säkerställer att vatten distribueras jämnt över hela ytan. Bevattning bör ske tidigt på morgonen för att minimera avdunstning.

gardena_vaggslangbox_rollup_xl_35m_vit_med_extra_bevattningsmunstycke_18311-329871.jpg

Så vattnar du din trädgård på bästa sätt

Din trädgård är din tillflyktsort, fylld av avkoppling och njutning. Bevattning spelar en huvudroll för att upprätthålla dess liv och skönhet.

Gardena: Hjälper dig med din bevattning

Gardena erbjuder förstklassiga lösningar för bevattning, inklusive vattenpumpar och automatiska bevattningssystem. Med Gardena sparar du tid och minskar vattenförbrukningen, allt medan du försäkrar att din trädgård förblir frodig. Vi har ett brett utbud av produkter från Gardena, där något säkerligen faller dig i smaken. 

Precis bevattning med Micro-Drip-System

Micro-Drip-System-tekniken erbjuder otrolig bevattning, direkt till växternas rötter. Detta system kan anpassas efter din trädgårds specifika behov för att säkerställa optimal växtvård.

Så håller du din gräsmatta fri från uttorkning

Även i Sverige kan en gräsmatta behöva extra bevattning under torrperioder. Vattna grundligt men sällan för att uppmuntra djupa rötter. På kvällar och nätter minimeras avdunstningen. Genom att klippa gräset med skarpa knivar på en högre höjd undviker du uttorkning. Uppmärksamma tidiga tecken på torka, som en grågrön färg, för att bibehålla din gräsmattas livskraft.