Sveriges dyraste gräsklippare?

Enligt Guinness rekordbok är världens snabbaste gräsklippare en ombyggd Honda Mean Mower V2 som gör 0-161 km/h på 6,29 sekunder. Men vilken är egentligen den dyraste gräsklipparen?

Låt oss ta reda på det! Här kommer Gårdsman egen lista med gräsklippare som kostar ruggigt mycket pengar.

Dyraste robotgräsklipparen

Husqvarna Ceora 546 EPOS

Snart finns nästan en robotgräsklippare i varje svensk trädgård. Det är i varje fall så det känns tycker vi. Husqvarna Automower hör till de absoluta favoriterna.

Även om proffsgräsklippare som Husqvarna Automower 535 AWD och 550 EPOS kostar 60 000 – 80 000 är de inte dyrast i klassen. Nej, för att hitta en maskin som verkligen kostar skjortan får vi gå upp i proffsklassen. Har du närmare 400 000 kronor över kan du få en Husqvarna Ceora 546 EPOS som klarar enorma ytor på upp till 48 000 kvadratmeter!

Här kan du se vilken som är den dyraste robotgräsklipparen som finns att köpa i handeln just nu.

Dyraste motorgräsklipparen

Toro ProStripe 560

Vem köper en bensindriven gräsklippare i det tredje decenniet i det nya milleniet? Faktiskt ganska många. När både robotgräsklippare och eldrivna gräsklippare kör fast i högt och snårigt gräs eller tuff terräng klarar denna klassiker uppdraget utan att klaga.

De är prisvärda också. Lågt pris kan dock inte Toro ProStripe 560 skryta med. Denna röda läckerhet går lös på inte mindre än cirka 40 000 kronor.

Varför så dyr? Till skillnad från de flesta andra motordrivna gräsklippare har denna maskin specialdesignats för att klara av delikata ytor där det krävs maximalt med precision. Tänk dig gräsmattan utanför ett femstjärnigt hotell eller ett klubbhus.

Den klarar av symmetrisk klippning och har hela åtta höjdlägen för maximal kontroll.

Dyraste batteridrivna gräsklipparen

Allett Liberty 17 Battery

Batterier istället för bensin – nu är det äntligen möjligt. Allt fler köper en batteridriven gräsklippare. Den är bra för miljön, smidig då den saknar kabel och så är den mycket tyst.

Värstingen i denna kategori kommer från brittiska Allett. Deras batteridrivna Liberty 17 Battery kostar över 30 000 kronor att köpa.

Varför köper man en sådan istället för exempelvis den beprövade och kraftfulla Husqvarna LB553iV som kostar ungefär hälften så mycket? Svaret ligger i behovet. En Allett köper man om man är ute efter en ”brittisk” trädgård med detaljprecision i klippningen.

Den stora skillnaden mellan denna klippare och exempelvis en Husqvarna eller en Stiga är att batteriet driver en cylinder med knivar. Det är en cylinderklippare med andra ord. Som sådan skär den av varje grässtrå för att uppnå en perfekt ”look” på gräsmattan, istället för att slå av gräset som andra gräsklippare egentligen gör.

Dyraste elgräsklipparen

PowerPlus POWPG10260

Elnätsdrivna gräsklippare, alltså med sladd, ses ofta som budgetvarianten för den som vill ha en tyst och miljövänlig klippare, men som inte vill lägga en halv förmögenhet på den. Kan du leva med att dra sladden efter dig kan du komma undan riktigt billigt.

Det är svårt att hitta dyra maskiner i denna kategori eftersom det är en budgetkategori. Den dyraste modellen på svenska marknaden just nu heter PowerPlus POWPG10260. Cirka 5000 – 6500 kronor får du betala för denna tämligen okända skapelse.

Dyraste åkgräsklipparen

Husqvarna P 535HX

Är världens dyraste åkgräsklippare möjligen en Husqvarna RC320Ts AWD? Nej faktiskt inte. Den må vara dyr för att vara designad för privat bruk. Knappt 120 000 kronor för att vara exakt.

Men det är faktiskt proffsgräsklipparen P 535HX som intar första platsen. Gillar du den får du vara beredd att betala närmare en halv miljon kronor – och då ingår inte själva klippaggregatet!

Vi tvivlar dock inte på att det är en prisvärd maskin för den som har behov av en riktig arbetshäst för långa tuffa dagar på närmast oändliga gräsmattor.

Dyraste handgräsklipparen

Fiskars StaySharp Max

Slutligen har vi handgräsklippare. Denna typ av klippare har som ett av sina främsta säljargument att de är enkla och billiga. Det många glömmer bort är att de faktiskt ger ett fantastiskt snyggt klippresultat. Har du inte en allt för stor trädgård och kan stå ut med lite motion (ja det är nyttigt) kan en handdriven gräsklippare vara ett utmärkt val.

Även om de är billiga finns det förstås en modell som är dyrast. Bland de gräsklippare som finns att köpa i Sverige heter den Fiskars StaySharp Max.

Som du ser på bilden ser den en smula annorlunda ut jämfört med de flesta liknande modeller. God ergonomi, 60% lättare att klippa med (enligt tillverkaren), självvässande blad och flera inställningsmöjligheter är vad denna maskin har att skryta med.

Priset? Endast drygt 3000 kronor.

Så gjorde vi undersökningen: Vi har tittat på aktuella priser för gräsklippare som säljs på marknaden i Sverige just nu. Till vår hjälp har vi främst haft två prisjämförelsesajter, Prisjakt och Pricerunner. Priserna i artikeln ska inte användas som referens vid värdering, till exempel av lösöre. Du bör anlita en värderingsman ifall du har en gräsklippare eller annat lösöre som ska värderas, exempelvis i samband med bodelning, skilsmässa eller dödsbo.

Friskrivning: Det kan finnas gräsklippare som är dyrare än de som vi listat, särskilt inom segmentet professionella klippare. Priser ändras dagligen och det kan därför också snabbt uppstå prisavvikelser.