Robotgräsklippare

Vilken robotgräsklippare ska man köpa? I denna guide hjälper vi dig att förstå vilka olika typer som erbjuds på marknaden, hur de skiljer sig åt, vilka märken som är bra och vad du bör tänka på inför ditt köp.

Populära robotgräsklippare

robotgräsklippare

Vilken robotgräsklippare ska man välja?

Det finns närmare 200 olika robotgräsklipparmodeller att välja bland i Sverige. Så hur väljer man egentligen en som passar?

Vi ska nu gå igenom några av de saker som du kan titta på när du jämför olika robotgräsklippare. Vi har rangordnat dessa aspekter nedan ungefär i den ordning som vi tycker är viktigast, men det är givetvis individuellt.

Ytkapacitet / räckvidd – hur stor gräsmatta klarar den?

De flesta modeller har en angiven räckvidd (ytkapacitet i kvm / m2). Detta är den yta på gräsmattan som gräsklipparen är dimensionerad för.

Exempelvis:

  • 500m2
  • 1000m2
  • 1500m2
  • 2000m2
  • 3000m2
  • 4000m2
  • 5000m2
  • 10000m2

Rådet är att välja en robotgräsklippare som är överdimensionerad för den yta som ska klippas. Ett generellt råd är att ha en överkapacitet på minst 20 – 50 %. Vi på Gårdsman tycker att det är värt att välja en maskin med dubbla kapaciteten. Så har du exempelvis en trädgård på 800m2 kan du köpa en robotklippare som är byggd för runt 1500m2.

Varför? Jo med extra kapacitet undviker du att klipparen är ute och klipper för ofta. Du undviker för mycket slitage och kan använda gräsmattan oftare.

Tips – Räkna endast den yta som ska klippas, inte hela tomten inklusive, hus och andra byggnader, rabatter och så vidare.

  1. Gå till Lantmäteriets kartor
  2. Sök upp din adress
  3. Välj ”flygbild” så att du kan se tomten
  4. Välj ”mät kartan” i menyn och sedan ”mät area” (symbolen ser ut som en triangel)
  5. Nu kan du rita ut vad som är gräsmatta på kartan för att få fram total areal
Räkna ut önskad räckvidd för din robotgräsklippare med Lantmäteriets onlineverktyg.
Så här kan det se ut när du mäter på kartan hos Lantmäteriet för att ta reda på hur stor gräsmatta du har.

Trädgårdens komplexitet

Hur svårt är det för robotgräsklipparen att klippa gräset i din trädgård? Har du en platt, jämn och fyrkantig trädgård med endast några få träd och kanske en trädgårdsmöbel? Då kommer nästan vilken robotgräsklippare som helst att göra jobbet, mer eller mindre bra.

Men ju mer komplex trädgården är desto viktigare blir det att ha en så kallad guidekabel (se nästa avsnitt). I en sådan miljö kommer även de lite mer avancerade robotgräsklipparna att komma till sin rätta.

Finns det många hinder i form av träd, buskar, trånga passager, pool, olika nivåer och byggnader är det lönt att satsa på en lite mer avancerad modell som har bra sensorer och programvara eller kanske rent av ett smart navigationssystem via satellit och minnesfunktion.

Speciellt kan mjuka hinder som exempelvis rabatter och grusgångar vara en utmaning. Här är ofta begränsningskabeln till stor hjälp. För ta sig runt saker som exempelvis möbler och leksaker är det maskinens sensorer som avgör hur effektiv klipparen är.

Riktigt moderna robotgräsklippare utan slinga har sådana funktioner och klarar alltså jobbet även utan begränsningskabel. Vi kommer strax att berätta lite mer om dessa.

Tänk på att:

Det kan det kan uppstå störningar om det finns metall i marken, exempelvis i form av armerade betongplattor. Ska klipparen köra över en gjuten platta kan det eventuellt bli bekymmer. Även begränsningskablar från grannarnas robotgräsklippare kan störa signalen. Hos bra maskiner som exempelvis Automower går det att lösa genom att byta signal. De billigare varumärkena saknar dock ofta denna möjlighet.

robotgräsklippare

Med eller utan guidekabel?

För de flesta robotgräsklippare behövs en begränsningskabel för att berätta för gräsklipparen var gränsen går, exempelvis för trädgårdens ytterkant, rabatter och gångar.

Vissa gräsklipparmodeller har även något som kallas för guidekabel. Rent fysiskt är det samma sak som begränsningskabel, men den kopplas in för att guida robotgräsklipparen till laddningsstationen.

Ju mer komplex trädgården är desto viktigare blir det att ha en guidekabel. Med hjälp av den hittar klipparen hem på en gång och kan snabbt återuppta jobbet längst bort i trädgården efter att ha laddats.

Här är några tumregler för vilka typer av gräsmatta du kan behöva guidekabel till:

1. Gräsmattor som kanske inte kräver guidekabel:

  • Enkel gräsmatta: De flesta robotar fungerar bra här, utan behov av guidekabel. För större enkla gräsmattor kan dock en guidekabel påskynda hemfärden för roboten.
  • L-formad gräsmatta: De flesta robotar klarar sig här utan guide, men effektiviteten kan öka om du använder en. För större L-formade gräsmattor kan guidekabeln snabba på hemgången.
  • Uppdelad gräsmatta utan transportsträcka: De flesta robotar fungerar bra här utan guidekabel. Det krävs dock manuell flyttning av roboten till nästa yta när den behöver klippa där.
  • Avlång gräsmatta: De flesta robotar klarar sig bra här utan guidekabel, men för stora avlånga gräsmattor kan en guidekabel underlätta hemgången för roboten.

2. Gräsmattor där guidekabel rekommenderas:

  • U-formad gräsmatta: Guidekabel fungerar bäst här.
  • Uppdelad gräsmatta med transportsträcka: För större och/eller mer komplexa uppdelade gräsytor är robotgräsklippare med guidekabel att föredra. Om det finns flera sektioner kan det behövas mer än en guidekabel.
  • Oregelbunden gräsmatta med många sektioner: Här är det bäst att använda robotgräsklippare med guidekabel. Överväg en större modell med möjlighet att använda flera guidekablar.

Gräsmattans terräng och lutning

Utöver gräsmattans form är det avgörande hur kuperad den är när du väljer robotgräsklippare. Har du en någorlunda platt trädgård behöver du inte tänka på terrängegenskaperna.

Ifall trädgården är anlagd i olika nivåer eller har branta partier behöver du undersöka om gräsklipparen verkligen klarar av det. Här behöver du kontrollera lutningen på gräsmattan och jämföra med maskinens specifikationer.

  1. Ta två tumstockar och håll den ena horisontalt ut från slänten och den andra vertikalt där den första tumstocken slutar. Mät horisontella längden och den vertikala höjden.
  2. Dividera höjden med längden. Om längden exempelvis är 500 cm och höjden är 100 tar du 100/500=0,2.
  3. Multiplicera detta tal med 100 för att få procent. I exemplet är lutningen på gräsmattan alltså 20%.

Tänk på att: Gräsklippartillverkarna anger lutning i procent (samma som i vårt exempel ovan), inte i grader.

När du vet maximal lutning i trädgården väljer du en robotgräsklippare som åtminstone klarar den lutningen. Vårt råd är att ta till lite extra så att det aldrig blir gränsfall. På så sätt slipper du en slirande eller vägrande klippare.

En annan sak att tänka på är att maximal lutning som tillverkarna anger ofta kräver att det finns 1-2 meter före backen för att hinna bromsa och accelerera. Har du en slänt intill tomtgränsen eller gränskabeln är tumregeln att dubbla lutningskravet. Om din tomt till exempel lutar med 20% mot gränsen ska robotgräsklipparen klara minst 40% lutning.

Bland alla apparater som går att köpa i Sverige klarar flertalet en lutning på 20 – 50 %. Detta är ett ganska så brett spann och det är stor skillnad mellan en tomt som lutar 20 % och en som lutar 50 %. Därför kan terrängen bli en avgörande faktor när du väljer robotgräsklippare. Jämför dem noga på denna punkt om du har minsta lutning på gården!

Kom ihåg – Robotgräsklippare är gjorda för att klippa jämna gräsmattor. Finns stora ojämnheter behöver du förbereda din gräsmatta innan du kan använda en självgående gräsklippare.

robotgräsklippare

Batterikapacitet

Ju större batteri desto längre kan robotgräsklipparen klippa utan att behöva laddas. Den laddar sig förvisso själv i laddningsstationen, men det är minst sagt frustrerande att se hur gräsklipparen får kämpa genom att gå ut flera gånger på en dag för att klippa klart trädgården. Det är inte minst störande för barn och husdjur som vill leka i trädgården.

Hög batterikapacitet spar även energi och förlänger livslängden på gräsklipparen.

Välj därför en maskin med tillräckligt stort batteri!

Hur stort batteri ska den ha? Det är närmast lönlöst att diskutera effekt i watt och batterikapacitet i amperetimmar (Ah). Förutom att det blir väldigt tekniskt skiljer sig olika modeller åt mycket trots att de har samma specifikationer ”på pappret” – även från en och samma tillverkare. Det har bland annat med vikt och effektivitet att göra.

Däremot kan du hålla utkik efter följande två saker:

  • Normal klipptid på en laddning
  • Typisk laddningstid

Det är alltså bra med en hög klipptid per laddning (det betyder inte att det tar längre tid att klippa) samt en så kort laddningstid som möjligt.

Normal klipptid på de flesta robotgräsklippare ligger på mellan 50 och 150 minuter. Allra vanligast är upp till 100 minuter.

Typisk laddningstid brukar vara runt 60 – 90 minuter.

Säkerhetsfunktioner

Välj en säker robotgräsklippare – för din och andras säkerhet. Finns barn eller djur i trädgården är detta extra viktigt. De flesta robotgräsklippare klarar säkerhetstest men ett par modeller från Stiga (M3 och M5) till exempel har visat sig vara farliga.

Här är några av de säkerhetsfunktioner du kan hålla utkik efter:

  • Lyftsensor: Stoppar gräsklipparen om någon lyfter upp den.
  • Lutningssensor: Hindrar övertippning.
  • Objektdetektering: Hindrar gräsklipparen från att köra in i saker eller över en fot. Vissa sänker hastigheten när den närmar sig objekt.
  • Svängbara knivar: Fälls in automatiskt om de stöter på hinder.
  • PIN-kod: Hindrar obehöriga från att använda maskinen.
  • Stöldskyddsspårning via GPS: Hjälper dig att spåra din gräsklippare om den blir stulen.
  • Stöldskyddsområde: Sätter gränser för var klipparen får användas innan larm och stöldskydd aktiveras.
  • Stöldlås: Om någon stjäl gräsklipparen blir den oanvändbar.
  • Alarm: Meddelande via app om robotgräsklipparen rör sig utanför sitt stöldskyddsområde.

Övriga funktioner

När du väljer vilken modell du ska köpa kan du även ta ställning till om du vill ha några av följande finesser:

  • GPS: Hjälper gräsklipparen att navigera rätt i trädgården, även utan signalkabel och begränsningskabel.
  • Mobilapp: Sköt robotgräsklipparen via mobilen och kontrollera var den kör eller säg åt den att återvända hem till sin bas. Kan finnas möjlighet att göra den som en del av ett smart hem och koppla ihop med enheter som Google Home och Amazon Alexa, exempelvis via IFTTT.
  • Inbyggd WiFi: Ger närmast obegränsad kommunikationsmöjlighet mellan gräsklipparen och annan utrustning, exempelvis mobilappen.
  • Bluetooth: Fungerar för kommunikationpå upp till 30 meters avstånd.
  • Fjärrkontroll: Används istället för mobilapp.
  • Kamera: Möjliggör avancerad objektsidentifiering för bättre navigering. Ovanligt än så länge men finns i exempelvis Worx Vision M600.
  • Prioriterade zoner: Zonindelning för att prioritera vissa delar av trädgården framför andra.
  • Handtag: För att enkelt och säkert kunna lyfta din gräsklippare, exempelvis till en del av trädgården dit den inte kan köra själv.
  • Självdockning (automatisk laddning): Gör så att robotgräsklipparen återvänder självmant för att ladda när det behövs.
  • Regnsensor: Stoppar klippning när det är blött.
  • Frostsensor: Förhindrar användning vid frost för att skydda gräset.
  • Timer: Används för att ange klipptiden. Till exempel en viss timme varje dag.
  • Sköljbarhet: Går det att skölja rent gräsklipparens underrede?
  • Möjlighet att byta signal: Avhjälper problem med störningar från grannarnas gräsklippare.
  • Klippmönster: De flesta klipper gräsmattan i slumpmässigt mönster. Bosch klippare kör dock rad för rad.

Knivar

Är det viktigt vilket klippsystem robotgräsklipparen har? Nej, det är faktiskt inte så noga. Väljer du ett fabrikat som håller en hög kvalitet är det mycket viktigare att fokusera på klippyta, maximal lutning och klipptid.

Däremot bör du se till att gräsklipparknivarna alltid är skarpa. Slipa dem och byt dem med jämna mellanrum.

Är knivarna slöa blir gräsklipparen ineffektiv, vilket ger längre klippningstid, mer slitage och dessutom kan gräsmattan bli fransig. Tråkigt!

Robotgräsklippare med eller utan kabel?

Nyligen har det dykt upp gräsklippare som marknadsförs som robotgräsklippare utan kabel, slinga, tråd, eller helt enkelt kabelfri robotgräsklippare. I dessa maskiner är det begränsningskabeln som bytts ut mot mer avancerad navigering via satellitsystem som GPS, GLONASS, BeiDou och Galileo.

Dessa gräsklippare löser tre problem:

  1. Du slipper gräva ner en begränsningskabel.
  2. Inga bekymmer med kabel som går av eller skadas.
  3. Du kan utöka klippytan utan att lägga ut ny signalkabel.

Skönt! Dock passar inte dessa moderna maskiner varje trädgård. Finns många träd och byggnader som kan störa satellitsignalerna blir det svårt med navigationen. Vissa robotgräsklippare utan slinga löser detta bekymmer med ”navigationsfyrar”, stolpar som markerar hörnen.

En del tillverkare tar betalt för navigationstjänsten (till exempel Stiga) medan andra inte gör det (till exempel Husqvarna).

Ofta kan dessa gräsklippare använda begränsningskabel samtidigt, ifall du vill höja precisionen eller vill vara helt säker på att maskinen respekterar din dyrbara blomsterrabatt.

Olika tillverkare (med kommentar)

Premiumvarumärken

  • Husqvarna – Automower i olika storlekar är en storfavorit i många trädgårdar. En svensk klassiker och storsäljare. Risken att du blir missnöjd med en Husqvarna är relativt låg.
  • Robomow – omtyckt robotgräsklippare som hyllats av bland andra Råd och Rön i sina test (gäller Robomow RK1000).
  • Gardena – tysk tillverkare som numera ingår i Husqvarnakoncernen. Är generellt sett billigare än Husqvarna men är överlag klenare. Ofta sämre klippförmåga och låter lite mer i jämförelse. Användarrecensionerna är också svagare.
  • Bosch – tyskt företag som brukar stå för kvalitet. Gäller generellt sett även deras robotgräsklippare, även om vissa användare verkar haft otur. I test är det också rätt varierande resultat, men Indego S 500 är uppskattad.
  • Worx – robotgräsklippare från Tyskland som har modeller i både budget och mellansegmentet. Användarrecensioner nämner ofta att de kör fast.
  • Honda – japansk tillverkare med en handfull modeller i Sverige.
  • Cub Cadet – amerikansk tillverkare i premiumsegmentet.
  • McCulloch – ingår i Husqvarnakoncernen men kan inte mäta sig med en ”riktig” Husqvarna. Har både påkostade och billigare maskiner.
  • Stiga – svensk klassisk tillverkare. Från mellansegmentet till premium. Inte överdrivet populär och tyvärr får de ofta klena omdömen. Vissa modeller har säkerhetsproblem.
  • STIHL – tysk tillverkare av skogs- och trädgårdsmaskiner. Mycket varierande betyg mellan olika modeller dock.
  • Kress – lite ovanligare men kraftfull och satellitstyrd. För stora gräsmattor. Kostar från 30 000 till drygt 130 000 kr.
  • Ryobi – japansk tillverkare. Ganska bra på att klippa, men det gäller inte högt gräs. Kan vara lite svårare med reservdelar.
  • Black+Decker – klassisk amerikansk verktygstillverkare. Inga revolutionerande robotgräsklippare, men ändå bättre än vissa modeller ur exempelvis Gardenas sortiment.

Budgetvarumärken

  • Biltema – förvånansvärt bra robotgräsklippare i segmentet budget. Gillas av Råd och Rön.
  • Einhell – familjeföretag från Tyskland. Billigt men bra kan deras klippare sammanfattas som.
  • AL-KO – tysk tillverkare inom budgetsegmentet. Alko Robolinho 500 E fick tidigare bra betyg i Råd och Röns test men användare verkar ha haft problem med måndagsexemplar.
  • Lyfco – budgetgräsklippare som skryter med funktioner som robotgräsklippare i premiumsegmentet (vi har dock inte testat).
  • Meec – helt OK robotgräsklippare i budgetsegmentet som säljs på Jula.
  • Positec / Landxcape – enkel klippare, samma tillverkare som Worx.
  • Greenworks – tillverkare av eldrivna trädgårdsmaskiner. Klippare som varierar från halvsvaga till medelmåttiga.
  • Yard Force – verkar funka OK om gräset inte är för högt (men det är brist på recensioner). Från kinesiska Sumec som tillverkar åt Rusta och Jula.
  • Grouw – Prisvärda och lättanvända gräsklippare som även kan styras manuellt via app.
  • Lidl / Parkside – billig robotgräsklippare som har många inrapporterade problem från användare.
  • Wolf-Garten – tar extremt lång tid att ladda.
  • Powerworks – utvecklad i Sverige (Jönköping).

Vad kostar en robotgräsklippare?

Robotgräsklippare kostar allt från 5 000 kronor till över 100 000 kronor. I Sverige ligger de flesta självgående gräsklippare i prisintervallet 8 000 – 20 000 kronor.

Om vi bortser från rena budgetmärken så finns ofta en koppling mellan pris och räckvidd, kapacitet och specialfunktioner.

Vad kostar billiga robotgräsklippare?

Har du en liten trädgård, nöjer dig med en enklare konstruktion och inte har krav på terränggång, batteritid och GPS kan du kan hitta en billig robotgräsklippare som ändå är hyggligt bra för runt 7 000 – 10 000 kronor. Bosch Indego 500 och Indego S+ 500 hittar vi i detta prissegment.

Biltemas robotgräsklippare RM 1000 kostar runt 6000 kronor och kan anses vara prisvärd, även om den har enkla funktioner. Einhell Freelexo 900 LCD BT är ett annat tips.

Det finns maskiner på marknaden som kostar ännu mindre men vi på Gårdsman väljer själva bort de allra billigaste, oavsett hur din trädgård ser ut.

Tänk på att billiga robotgräsklippare inte nödvändigtvis innebär att de är prisvärda. Du får ofta vad du betalar för. Risken att man blir ”dumsnål” är stor inom denna kategori av trädgårdsmaskiner.

Samtidigt är dessa maskiner dyra så det finns all anledning att vara priskritisk. Använd Prisjakt eller Pricerunner för att jämföra innan du köper!

Hur som helst – du blir sannolikt nöjd om du har en normalstor trädgård och lägger pengarna på en av de lite bättre modellerna från exempelvis Husqvarna, Robomow, Bosch eller Worx.

Köpa online eller i butik?

Vet du vilken robotgräsklippare du ska köpa går det givetvis bra att köpa den online i en butik som du har förtroende för eller som har bra kundbetyg.

Vad du vill åt här är service och kundtjänst. Det händer att man stöter på frågor eller problem med sin gräsklippare. Den kräver också underhåll och reservdelar.

Av den anledningen kan förstagångsköpare känna sig tryggare med att handla i en fysisk butik med kunnig personal som man kan fråga. Har de reservdelar på lager så att det bara är att åka över och köpa det du behöver är det förstås ett plus.

De flesta robotar är dock lätta att installera och använda. Köper du på nätet kan du ofta spara en slant. Vissa säljs inklusive installation dessutom. Du får känna efter själv helt enkelt vad som känns bäst för dig.

Hur fungerar robotgräsklippare?

En robotgräsklippare klipper gräsmattan helt själv, ofta i ett slumpartat mönster, på den tid på dygnet som du valt. Undvik nattklippning eller tidiga morgnar med hänsyn till smådjur som rör sig ute då.

Många klippare har en app som du kan ställa in klipptid i samt starta eller stoppa klippningen manuellt med.

När gräsklipparen är klar med sin runda eller då den måste laddas återvänder den till sin laddstation. Den kopplar du till elnätet. Det är bra att placera laddningsstationen på en skyddad plats. Finns inte det kan du köpa till ett litet hus till robotgräsklipparen.

Hur installerar man en robotgräsklippare?

De flesta maskiner använder en begränsningskabel för att guida klipparen rätt i trädgården. Vissa använder också en guidekabel för ökad effektivitet.

Hur lägger man kabel till en robotgräsklippare? Avgränsningskabeln kan du lägga ut själv runt klippområdet. Den hålls på plats med små märlor. Vill du dölja kabeln eller om gräsmattan är ojämn kan du gräva ner den cirka 1 – 20 cm i marken.

Om du behöver förlänga gräsklipparens signalkabel köper du till en så kallad skarvkoppling.

Underhåll

  • Du måste rengöra din robotgräsklippare regelbundet, precis som vilken annan gräsklippare som helst.
  • Slitna knivar kan du slipa med ett bryne. Byt ut dem när de blivit för utslitna.
  • Batteriet håller vanligtvis 2 – 6 säsonger beroende på modell och användning. Ett nytt batteri till robotgräsklippare brukar kosta från 1000 kronor till 6000 kronor beroende på modell.

Tillbehör

Här är några av de vanligaste tillbehören som du kan överväga att köpa till:

  • Hus till robotgräsklippare: Ett litet garage eller tak som skyddar mot regn, sol och smuts.
  • Åskskydd: Förhindrar dyrbara skador på robotgräsklipparen och dess laddstation.
  • Kabelsökare: Hjälper dig att hitta var begränsningskabeln gått av.

Sammanfattning – så kan du tänka inför ditt köp av robotgräsklippare

Som du märker finns det ett ganska så omfattande antal aspekter att beakta inför ditt köp.

Så vilken robotgräsklippare ska jag välja?

Det finns ingen ”one size fits all” bland automatiska gräsklippare. Vår rekommendation kan istället sammanfattas så här:

  • Välj en maskin som klarar en större yta än vad din trädgård är, gärna dubbelt så stor.
  • Om trädgården är kuperad behöver du titta noga på maximal lutning. Även här bör du ha marginal. Är lutningen i anslutning till en periferi bör du köpa en klippare som klarar dubbla lutningen.
  • Ju mer komplex din trädgård är till formen desto viktigare blir det att välja en robotgräsklippare som är bra på att navigera rätt.
  • Kontrollera hur länge den kan klippa på en laddning och hur lång tid det tar att ladda. Vanligtvis brukar gräsklipparna klara av 50 – 100 minuters klippning på en laddning och det brukar ta 60 – 90 minuter att ladda batteriet. Vi har dock sett exempel på maskiner som tar uppåt åtta timmar att ladda.

Har du en liten, platt och rektangulär trädgård utan bökiga hinder i form av grusgångar, rabatter och byggnader klarar du dig ofta med de enklare maskinerna. Men vi rekommenderar ändå att välja någon av kvalitetstillverkarna för att inte bli frustrerad av brist på funktionalitet. För den lilla trädgården kan ett alternativ faktiskt också vara en klassisk handjagare, en manuell cylinderklippare.

Ju större och mer komplex din trädgård är i höjdled och till formen desto viktigare blir det att välja en mer kompetent maskin. Vår åsikt här är att det får lov att kosta en slant i så fall. Annars är det bättre att lägga pengarna på en ”vanlig” gräsklippare och kavla upp ärmarna istället.

Tips – Läs gärna Råd och Röns test av robotgräsklippare. Kostar 69 kr men det är det värt! Finns här.