Husqvarna Automower

Husqvarna Automower är den absolut populäraste och mest sålda robotgräsklipparen i Sverige. Prisbelönt är den också. Funderar du på att köpa en? Då undrar du säkert hur de olika modellerna skiljer sig åt. Vilken ska man välja?

I denna artikel jämför vi olika varianter av denna omtyckta robotgräsklippare och så delar vi med oss av våra tips inför ditt köp. Vi berättar också lite mer om säkerhetsaspekter och hur installation respektive underhåll går till.

Topplista – populäraste robotgräsklipparna just nu

Varför köpa en Husqvarna Automower?

 • Hög kvalitet – Husqvarna är kända för den höga kvaliteten
 • Bra prestanda – Automowers olika modeller brukar återfinnas bland toppresultaten i Råd och Röns test
 • En robotgräsklippare för varje gräsmatta – från några hundra kvadratmeter till nästan 10 000 kvadratmeter!
 • Lutning? Inga problem – vissa modeller klarar upp till 70% lutning
 • Styr med app – om du väljer en maskin ur X-line eller köper till kit med Automower connect
 • Bra support – det är lätt att hitta reservdelar och att få hjälp med sin gräsklippare
 • Årlig service – lämna in robotgräsklipparen hos Husqvarna Partners för att få årlig service – och förvaring om du vill
 • Svenskt varumärke – Visst känns det bra att ha en klassiker från Husqvarna hemma i trädgården?

Automower – modeller: Vilken är rätt val?

Det finns totalt drygt 15 olika modeller att välja bland. Samtliga är automatiska robotgräsklippare. Alla är förstås batteridrivna och håller en genomgående hög kvalitet och säkerhetsnivå.

Så vad skiljer dem åt?

Här kommer en kort översikt över vilka olika Husqvarna Automower-modeller som finns att välja bland. Vi har sorterat dem så att billigast kommer först.

För hemmabruk

Automower Aspire R4

Yta: 400 m2

Maximal lutning: 25 %

Kommentar: Extra kompakt utformning och förvaring. Kan integreras med smarta hem och IFTTT. Systematisk passageklippning.

Automower 305

Yta: 600 m2

Maximal lutning: 40 %

Kommentar: Systematisk passageklippning. Tre möjliga startpunkter.

Automower 310 Mark II

Yta: 1 000 m2

Maximal lutning: 40 %

Kommentar: Bra resultat i test*, bäst och mest prisvärda enligt Prisjakt.Systematisk passageklippning. Tre möjliga startpunkter.

Automower 315 Mark II

Yta: 1 500 m2

Maximal lutning: 40 %

Kommentar: Bra resultat i test*.Systematisk passageklippning. Tre möjliga startpunkter.

Automower 405X

Yta: 600 m2

Maximal lutning: 40 %

Kommentar: Bra resultat i test*. Kan integreras med smarta hem och IFTTT. Systematisk passageklippning. Tre möjliga startpunkter. GPS-stödd navigering. Går att ställa in TargetHeight för bättre gräskvalitet. GPS-stöldskydd.

Automower 310E NERA

Yta: 1 000 m2

Maximal lutning: 30 %

Kommentar: Kan använda satellitnavigering som alternativ till begränsningskabel. Kan integreras med smarta hem och IFTTT. Går att ställa in TargetHeight för bättre gräskvalitet.

Automower 415X

Yta: 1 500 m2

Maximal lutning: 40 %

Kommentar: Bra resultat i test*, rekommenderad av M3. Kan integreras med smarta hem och IFTTT. Systematisk passageklippning. Tre möjliga startpunkter. GPS-stödd navigering. Går att ställa in TargetHeight för bättre gräskvalitet. GPS-stöldskydd.

Automower 410XE NERA

Yta: 1 000 m2

Maximal lutning: 30 %

Kommentar: Kan använda satellitnavigering som alternativ till begränsningskabel. Kan integreras med smarta hem och IFTTT. GPS-stödd navigering. GPS-stöldskydd.

Automower 320 NERA

Yta: 2 200 m2

Maximal lutning: 50 %

Kommentar: Kan integreras med smarta hem och IFTTT. Går att ställa in TargetHeight för bättre gräskvalitet.

Automower 430X NERA

Yta: 3 200 m2

Maximal lutning: 50%

Kommentar: Rekommenderad av M3. Kan integreras med smarta hem och IFTTT. GPS-stödd navigering. Går att ställa in TargetHeight för bättre gräskvalitet. GPS-stöldskydd.

Automower 450X NERA

Yta: 5 000 m2

Maximal lutning: 50 %

Kommentar: Kan integreras med smarta hem och IFTTT. Systematisk passageklippning. GPS-stödd navigering. Går att ställa in TargetHeight för bättre gräskvalitet. GPS-stöldskydd.

Automower 435X AWD

Yta: 3 500 m2

Maximal lutning: 70 %

Kommentar: Kan integreras med smarta hem och IFTTT. GPS-stödd navigering. Fyrhjulsdrift för bättre framkomlighet. GPS-stöldskydd.

Visste du att?

 • Alla Automower kommer med vädertimer som standard.
 • Robotgräsklipparen finns att köpa med eller utan installationskit.

För professionellt bruk

Automower 520

Yta: 2 400 m2

Maximal lutning: 45 %

Automower 550

Yta: 5 000 m2

Maximal lutning: 45 %

Automower 535 AWD

Yta: 3 500 m2

Maximal lutning: 70 %

Kommentar: Fyrhjulsdrift – bra för kuperad trädgård

Automower 550 EPOS

Yta: 10 000 m2

Maximal lutning: 45 %

Kommentar: Navigering via satellit.

Tips – Husqvarna har ytterligare en serie professionella robotgräsklippare som går under namnet CEORA. Husqvarna CEORA 544 EPOS täcker en yta på upp till 38 000 m2. CEORA 546 EPOS kan klippa gräsmattor på upp till 48 000 m2.

Jämförelse – tabell

För att du snabbare ska förstå vilken av Husqvarnas Automowers som passar för din tomt har vi sammanfattat rekommenderad areal och lutning i följande tabell.

Vi har sorterat den på maximal lutning och därefter yta.

 Yta kvmMax lutning %
Automower Aspire R440025
Automower 310E NERA100030
Automower 410XE NERA100030
Automower 30560040
Automower 405X60040
Automower 310 Mark II100040
Automower 315 Mark II150040
Automower 415X150040
Automower 520240045
Automower 550500045
Automower 550 EPOS1000045
Automower 320 NERA220050
Automower 430X NERA320050
Automower 450X NERA500050
Automower 435X AWD350070
Automower 535 AWD350070

Att tänka på inför ditt köp

 1. Börja med att ta reda på hur stor din gräsmatta är. Du kan använda Lantmäteriets verktyg för att räkna ut arealen. Läs mer om hur du gör i vår artikel om robotgräsklippare.
 2. Välj helst en Automower som klarar av den dubbla ytan. Det kommer att göra att den blir klar snabbare med gräsklippningen. Du vill säkert kunna använda gräsmattan till annat än bara klippning tänker vi.
 3. Ta reda på maximal lutning i trädgården. Du kan göra det med hjälp av två måttstockar. Även detta går vi igenom i vår guide om robotgräsklippare. Här. Tänk på att lutningen avser områden som är minst två meter från tomtgränsen. Finns det en lutning ut mot kanten av trädgården klarar gräsklipparen cirka 1/3 till hälften av denna lutning, beroende på modell. AWD-modellerna klarar ca 70% av den angivna lutningen vid begränsningsslingan.
 4. Vill du kunna styra din gräsklippare via en mobilapp behöver du antingen köpa en av modellerna som slutar på X (kallas för X-line) eller köpa till ett kit med Automower connect.
 5. Önskar du GPS-navigering, gummistötfångare, LED-belysning och stöldskydd via GPS väljer du också en av gräsklipparna i X-line-serien.

Tips

En Automower från Husqvarna kan många gånger ersätta en åkgräsklippare i stora trädgårdar (över 1000 kvadratmeter). Det kräver dock att gräsmattan är i någorlunda gott skick. Är gräset av mycket varierande kvalitet och skick kan en åkgräsklippare vara ett bättre val. Samma sak gäller givetvis om du vill kunna använda din gräsklippare till annat, exempelvis snöskottning.

Var kan man köpa en Automower?

Så går installation av Automower till

Det finns två sätt att installera en Automower på:

 1. Med installationshjälp: Anlita ett proffs för att installera gräsklipparen för ett perfekt resultat med garanti och utan svett. Du kan antingen beställa det när du köper din robotgräsklippare online eller om du handlar av en lokal återförsäljare.
 2. Köp ett installationskit: De flesta klarar faktiskt av installationen på egen hand. Köp till Husqvarnas installationskit och följ instruktionerna.

Här är en video som visar hur du installerar Automower

Inte så farligt svårt, eller hur?

Styr Husqvarna Automower med en app

Du kan styra din robotgräsklippare med mobilen om du köper en Automower ur X-line eller köper till ett Automower Connect-kit. Med mobilappen kan du schemalägga, starta och parkera din gräsklippare. Du kan även höja och sänka klipphöjden samt se var din klippare befinner sig.

Här är en video som visar funktionerna i appen:

Är det en säker robotgräsklippare?

Ja. Enligt test som Råd och Rön gjort får samtliga testade modeller av Husqvarna Automower högsta betyg på säkerheten (du kan köpa testet här om du vill jämföra själv och se detaljerna).

Förutom väl fungerande sensorer har dessa maskiner knivar som viker sig runt sin egen axel ifall de stöter på motstånd som är hårdare än grässtrån.

Du bör likväl aldrig låta barn och djur leka på gräsmattan samtidigt som maskinen arbetar. Det gäller alla robotgräsklippare.

Här är en video där Husqvarna berättar mer om säkerheten:

Stöldskydd

Samtliga Husqvarna Automower har följande stöldskyddsfunktioner:

 • Pinkod: Du måste knappa in en kod för att robotgräsklipparen ska kunna användas.
 • Larm: Det går ett larm om någon försöker använda gräsklipparen utan pinkod.

Alla Automower ur X-serien och vissa andra har dessutom GPS-spårning så att du kan lokalisera din klippare ifall den blir stulen eller mot förmodan skulle rymma till grannen.

Se hur stöldskyddet fungerar i denna video:

Tillbehör till Automower

Det finns ett flertal tillbehör, reservdelar och underhållsutrustning att köpa till din robotgräsklippare:

 • Hus till Automower: Husqvarna har givetvis sitt eget hus för robotgräsklippare, men det finns många att välja bland, exempelvis hos Clas Ohlson.
 • Hybridgräs: Ett slags plastnät med gräsimitation som du kan placera ut på områden som blivit sliriga och där gräsklipparen får svårt att få fäste. Nytt gräs kan då växa till sig tack vare att hybridgräset skyddar gräsmattan från slitage.
 • Endurance-knivar: Husqvarnas vassa knivar gör att gräset skärs av snarare än att slås av. Slipa för att hålla dem vassa och byt ut mot originalknivar med jämna mellanrum.
 • Rengöringskit: Det är viktigt att ta bort gräs, löv och smuts från gräsklipparen. Husqvarna säljer ett eget kit som bland annat innehåller specialborstar, skruvmejsel, slipdyna, handduk och rengöringsspray.

Låt dig inspireras med denna videosnutt:

Förbered din robotgräsklippare för vintern

När säsongen börjar gå mot sitt slut är det bra att tänka på att lite längre gräs klarar vinterns kyla bättre. Se till att ha ungefär 4-5 cm gräs så brukar det vara lagom.

Du kör alltså inte din Automower in i det sista när vintern står för dörren utan plockar in den, gör rent den och packar undan den i god tid.

Ladda batteriet fullt innan du vinterförvarar den. Klipparen kan förvaras plant eller hängas upp på väggen med en speciell vägghängare från Husqvarna för att spara plats. Tänk också på att plocka in och rengöra laddstationen med sin strömförsörjningskabel.

Så här kan du göra:

Tips – ta in på hotell för robotgräsklippare

Det går att lämna in sin robotgräsklippare på ett Automowerhotell. Det är en service som vissa återförsäljare erbjuder. Förutom förvaring får du då hjälp med uppdatering av programvara, rengöring och laddning av batteri.

Så här fungerar det:

Tips

På områden där din robotgräsklippare får svårt att komma åt kan du klippa själv med hjälp av en grästrimmer eller en cylinderklippare.

Vanliga frågor och svar om Husqvarna Automower

Utgå från ytan på gräsmattan och köp gärna en robotgräsklippare som klarar den dubbla arealen. Då får du en effektivare klippning. Det andra du behöver titta på är vilken lutning gräsklipparen klarar. Vill du ha avancerade funktioner som bland annat GPS-navigering, LED-belysning och gummistötfångare väljer du en modell ur X-lineserien.

Det är rekommenderat att välja en Automower som klarar av den dubbla trädgårdsarealen för en effektiv klippning. Då kan du använda gräsmattan till annat oftare.

Den klarar smala passager ner till 60 cm beroende på modell.

Hur mycket ström den drar per månad beror på modell och hur stor trädgård du har. Allt ifrån 5 kWh för en 305 eller 405X och 600 kvm trädgård till 30 kWh för modell 320 med 2200 kvm arbetsområde.

En robotgräsklippare arbetar bäst när den får köra regelbundet, minst 3-4 gånger per vecka när gräset växer som mest. Gräsmattan klipps lite åt gången. Men den bör vila från klippning två dagar i veckan. Hur många timmar per dag beror på vilken kapacitet din modell har i förhållande till gräsmattans storlek.

Huvuddiskens knivar håller i 3 – 6 veckor. Edge-cut-knivarna byts efter 9 – 12 veckor då de endast används vid kantklippning. Tiderna påverkas av olika faktorer som exempelvis typ av gräs, gräsmattans täthet, tid på klippsäsongen (gräset är kraftigare på våren), hur mycket kottar och annat skräp som finns på gräsmattan, om gräsmattan göds eller inte och så vidare.

35 eller 45 mm brukar vara lämplig klipphöjd.

Ta in den när grästillväxten saktar ner någon gång på hösten. Sikta på att ha kvar en gräshöjd på 4-5 cm innan vintern kommer. Då klarar gräsmattan vintern bäst.

Ett nytt batteri kostar från 950 till 5900 kronor beroende på Automowermodell.

* Enligt Råd och Rön: https://www.radron.se/tester/boende-tradgard/robotgrasklippare/