Hemligheten bakom gräsränder på en professionell fotbollsarena


Detta är en annons. +18, stodlinjen.se

Du har säkert sett dom där underbara ränderna på fotbollsplanen när de stora lagen spelar. Önskan att ha likadana hemma kanske växer fram och du undrar hur det egentligen går till. Självklart är det mycket teknik bakom och användningen av en bra klippare är viktigt. Men sanningen är att du kan få en liknande gräsklippning hemma eller på den lokala fotbollsplanen. Så vad ska du tänka på, och hur går det till?

Förberedelse för en bra klippning

Att förbereda klippningen är viktigt. Gräset måste få växa lite extra för att du sen med klipparen ska kunna slå gräset i en viss riktning. Det är denna riktningen som gör att det blir ränder i gräset och det är detta som måste bli för att du ska lyckas. Sen är det också viktigt att klipparen du använder har bra och vassa knivar som slår gräset snabbt och effektivt. Det kommer göra klippningen bättre och snyggare. Vilket mönster du väljer beror på din stil och du kan göra allt från kryss till ringar. 

Höjden på knivarna spelar också in i en bra klippning. Hur höga dom ska ställas beror på ditt gräs, så du måste hitta en inställning som fungerar för just det gräset du klipper. Experter säger att om gräsmattan blir gul efter att du har klippt, har du klippt gräset för kort. Höj istället klipphöjden på gräsklipparen för att hitta precis rätt höjd. Klipp sen helst gräsmattan två gånger i veckan. En lämplig klipphöjd är 25-40 mm med rotorklippare och 15-25 mm med cylinderklippare. Så testa dig fram och hitta det som passar bäst.

Så växer gräset på Santiago Bernabéu

För att se ett otroligt exempel på hur en gräsmatta sköts och klipps i snygga motiv kan Real Madrids arena vara ett av de mest avancerade exemplen. Gräsmattan är byggd på olika sektioner som flyttas mellan matcher. Alla sektionerna rullas på spår för att sedan hissas ner i underjorden där det har byggts ett enormt växthus för att gräset ska kunna växa och skötas på bästa sätt. Så hur sköter proffsen om detta gräs för att sen kunna klippa det på rätt sätt?

Först besprutas gräset med vatten och med gödselmedel. Detta sker regelbundet och kombineras med artificiella ljus som ger ”dagsljus” för att gräset ska växa på rätt sätt och bli tjockt och starkt. Sen körs en maskin över gräset som har små knivar som sticks ner i jorden för att låta den andas bättre och göra gjorden mer porös. Detta bidrar till ett bättre gräs som sen klipps med de bästa maskinerna på marknaden. Allt detta arbete ligger bakom de otroliga gräs som du kan se på matcherna. 

Så ska gräset skötas innan du klipper

Din gräsmatta ska givetvis inte behöva vara som den på Santiago Bernabéu, men du kan med några enkla knep göra din gräsmatta till något väldigt speciellt. Börja med att sköta om den på våren. Då kan ett bra gödsel ge mer näring till ditt gräs och det kommer att göra det starkare till sommaren. Sen kan du också försöka få bort ogräs och mossa som kan växa på olika delar av ditt gräs. Det kommer också göra att gräset får mer näring och blir starkare. 

När det kommer till klippningen ska du som nämndes tidigare försöka klippa 2 gånger per vecka, detta gör att du kan klippa lite åt gången och det sliter inte så hårt på gräset. Försök också vattna gräset om det inte regnar så mycket och få på lite gödselmedel för att få det ännu finare. 

Vikten av en bra gräsmatta för bra fotboll

Bra fotboll kräver bra gräs. Den fotboll som spelas på de bästa planerna beror inte bara på att lagen är så bra. Spelarnas snabbhet och precisionen i deras passningar beror inte bara på att de har tränat hårt. Det beror också på att gräset är perfekt. Det har precis rätt längd och det är ett kompakt gräs som är mjukt och fint. För att uppnå detta krävs naturligtvis mycket tid, energi och kunskap. De stora lagen i alla nationella eller EM-matcherna har riktiga experter som sina vaktmästare. Det är inte vilka skolvaktmästare som helst, utan utbildade och skickliga arbetare som förvandlar gräset till något speciellt. Det är detta som gör planen så speciell och till ett riktigt mästerverk att titta på.