Handgräsklippare

En handgräsklippare, cylindergräsklippare, eller handjagare som den också kallas är en motorlös gräsklippare som drivs av din muskelkraft. Men den finns faktiskt också som eldriven och bensindriven variant.

Omodernt? Nej, inte alls. Vi på Gårdsman vågar sticka ut hakan och säga att cylinderklipparen skulle passa bra i många svenska trädgårdar. Den ger utmärkt klippresultat, är billig och tar lite plats – bara för att nämna några av fördelarna.

I denna guide berättar vi vad som skiljer olika varianter åt och vad du bör tänka på när du ska köpa en handgräsklippare.

Omtyckta handdrivna gräsklippare

Typer av cylindergräsklippare

Manuell gräsklippare

handgräsklippare (manuell gräsklippare)

Den ”klassiska” hanjagaren. Bygger på att knivblad på en cylinder roterar när du skjuter gräsklipparen över gräsmattan. Grässtråna klipps av mot bottenbladet, ungefär som med en sax. Detta är en helt handdriven gräsklippare.

Bland de populära varumärkena hittar vi AL-KO, Gardena, Einhell, Husqvarna, Stiga, Bosch och Fiskars.

Se alla modeller och jämför pris

Cylindergräsklippare med batteri

cylindergräsklippare med batteri (batteridriven)

En eldriven cylindergräsklippare passar dig som vill ha det fina klippresultatet från en handgräsklippare men gärna slipper träningsvärken i bröstmuskler, armar och ben. Ett litet batteri som antingen följer med eller säljs separat ger kraft åt en elektrisk motor för att driva blad och hjul. Kan ofta även användas manuellt, utan batteri eller el.

Gardena har cylinderklippare med batteri. Det finns även proffsmaskiner från Allett.

Cylinderklippare med bensin

Cylinderklippare med bensin

En motordriven cylinderklippare är för riktiga proffs som köper denna typ av gräsklippare för att uppnå det perfekta klippresultatet.

För att få en riktigt välskött engelsk gräsmatta kan du exempelvis köpa brittiska Allett Kensington, som kostar mellan 30 och 40 tusen kronor.

Handgräsklippare med uppsamlare

handdriven gräsklippare med uppsamlare

Det finns även handgräsklippare med uppsamlare för att samla upp klipprester. Perfekt om du klipper högt gräs och vill slippa kratta.

Einhell och Alko har cylinderklippare med uppsamlare. Hos Husqvarna finns det att köpa till som tillbehör.

Här kan du jämföra pris på handgräsklippare med uppsamlare.

Cylindergräsklippare för proffs

Toro professionell cylinderklippare

Är du proffs har du redan förstått att en cylinderklippare ger en snyggare gräsmatta än alla andra klippmetoder. Utbudet av cylindergräsklippare för professionellt bruk finns i form av handdrivna modeller, exempelvis från Allett, och som åkgräsklippare, exempelvis från Toro eller John Deere.

Att tänka på när du ska köpa handjagare

Varför vill du köpa en handgräsklippare?

Vissa vill köpa en handjagare för att det räcker. Andra köper för att få bästa möjliga klippresultat. Ytterligare några köper en som ett komplement till annan gräsklippare.

Vad ditt syfte med köpet är kommer sannolikt att påverka hur avancerad modell du köper och hur mycket pengar du vill lägga ut. Om du inte är proffs klarar du dig med 500 – 1500 kronor medan en proffsklippare kostar från 30 000 kronor och uppåt.

Cylinderklippare bensindriven
De flesta som är ute efter en cylinderklippare letar inte efter en så här avancerad modell. Men räkna med fint klippresultat även med en billigare variant.

Helt manuell eller med motor?

De allra flesta handgräsklippare är helt manuella. Det finns några få gräsklippare för konsumentmarknaden som har elmotor, men de hör till undantagen.

För den lilla trädgården behövs oftast ingen motor. Du får lite välbehövd träning samtidigt som du gör snyggt på tomten.

Behövs uppsamlare?

Vi på Gårdsman tycker att det är onödigt med uppsamlare till cylindergräsklippare. Anledningen är att du troligtvis kommer att vilja klippa gräsmattan lite oftare så att den inte hinner växa till sig för mycket och bli svårklippt. När du snaggar till grässtråna fungerar de då som gödning för gräsmattan och en uppsamlare blir därför överflödig.

Klipphöjd

Kika på vilken klipphöjd och vilka olika höjdinställningar som cylinderklipparen stödjer. Det finns allt ifrån ett till nio klipplägen beroende på modell.

De flesta maskiner har en minsta klipphöjd på 1-2 cm. Maximal klipphöjd brukar ligga mellan 3 och 5 cm.

Extra tyst?

De flesta handgräsklippare har ett ganska behagligt ljud jämfört med elgräsklippare, för att inte säga motorgräsklippare. Vissa är dock extra tysta. Husqvarna NovoLette Silent 540 är en sådan.

handgräsklippare som klipper en grön gräsmatta

Fördelar med handgräsklippare

Har du inte riktigt bestämt dig än för om det är en handgräsklippare du behöver, eller om du ska köpa någon annan typ av gräsklippare?

Låt oss inspirera med cylinderklipparens fördelar:

Bästa gräsklippningen

Tro det eller ej, men en handjagare ger det absolut bästa resultatet vid gräsklippning. Till och med bättre än en robotgräsklippare.

Det beror på att den skär av grässtråna istället för att slå av dem, vilket övriga klippare gör. Resultatet blir en perfekt klippt gräsmatta. Är du perfektionist – köp en handgräsklippare!

Miljövänlig och tyst

Ingen annan gräsklippare är så miljövänlig som en cylinderklippare. Det enda bränsle den behöver är den mat som du själv äter för att få energi att klippa gräsmattan.

Den är tyst också. Det krispiga ljudet av gräs som klipps, möjligtvis med en lätt klang eller ett svagt sus från klipparbladet är allt som hörs.

Tar lite plats

Cylindergräsklippare är mycket kompakta. De är relativt smala och är bara någon decimeter höga. Det mest otympliga är skaftet, men en handjagare får lätt plats i varje hem. Ett litet hörn i ett förråd eller en bod är allt vad som behövs.

Har du riktigt ont om plats kan du köpa en riktigt liten handgräsklippare med hopfällbart handtag.

Billig i inköp och drift

En handgräsklippare är mycket billig att köpa. De flesta kostar mellan 500 och 1500 kronor. Här kan du jämföra priset på alla modeller som finns att köpa i Sverige.

Underhållet är minimalt. Inga bränslefilter, tändstift, batterier och ingen olja som ska bytas. Borsta rent och smörj då och då. Slipa knivarna ibland. Det är allt.

Bra komplement till andra gräsklippare

Även om du har en lite större trädgård har du nytta av att ha en cylindergräsklippare. På partier där din ordinarie gräsklippare inte kommer åt så lätt hoppar handjagaren in och utför jobbet snabbt och lätt. Till exempel i branta sluttningar, intill staket eller i trånga utrymmen mellan buskage.

Den är också perfekt för den där lilla gräsplätten som ibland finns på villans framsida ut mot vägen. I många sommarstugor är den också ett givet val.

Beroende på hur din trädgård ser ut kanske du inte alls behöver köpa en grästrimmer för att komma åt på vissa partier.

Bra träning och ”äkta” gräsklippning

Sist men inte minst: Lite träning skadar faktiskt inte. Tvärtom. Det är lätt att bli bekväm med allt vad robotar, åkgräsklippare och andra bekvämligheter heter. Men i ärlighetens namn behöver de flesta av oss mer träning, inte mindre.

Är du som vi kommer du dessutom att uppleva en viss tillfredsställelse av att se det färdiga resultatet. Det är du, inte någon hel- eller halvautomatisk maskin, som fixat den perfekta gräsmattan.

handdriven gräsklippare

Vanliga frågor och svar om cylindergräsklippare

Du kan backlappa knivarna i en cylinderklippare genom att lägga på slippasta på knivarna och snurra cylindern baklänges. Då slipas de mot anhållet. Har du en dyrare cylinderklippare kan du med fördel lämna in den för slipning på vintern.

Bland de cylindergräsklippare som finns för konsumentmarknaden hittar vi Gardena, Husqvarna, Stiga och Einhell. Tidigare fanns Klippo men den har ersatts av Husqvarna. Bland proffsklipparna hittar vi Allett, Toro och John Deere.

Du kan köpa en manuell gräsklippare hos bland andra Proffsmagasinet, Maskinklippet, Duab, Buildor, Jula, Biltema, Granngården, Clas Ohlson och Bauhaus.